Skal vi opleve grov vold og flere selvmord før lovgiverne forbedrer vilkårene for ledige og syge?

Jobcenter

Af. Linda Villadsen, Næstehjælperne

En dag bliver en eller flere jobcenter ansatte skudt.Ikke fordi jeg ønsker det. Heller ikke fordi jeg siger, at det kommer til at ske. Det kommer til at ske, fordi det er tæt på uundgåeligt, at det vil ske.

En dag, vil en borger på jobcenteret sætte ild til sig selv – igen.

En dag vil den medbragte økse ikke ramme skranken, men en ansat.

Vi vil fordømme, fordi vold mod andre skal fordømmes. Vi vil fordømme, selvom vi vidste at det ville ske.

Jeg har mødt jobcenteret. Min mand har mødt jobcenteret. Vi ved, at man på jobcenteret risikerer at miste alt. Passer kassen ikke, mister man ikke bare sit hjem og muligheden for at forsørge sig selv. Man mister sin værdighed. Man mister troen på livet. Troen på andre mennesker. Man mister håbet om livet og fremtiden. Man mister alt – hvis altså ikke man passer i kassen.

De fleste, der mister alt og derfor ikke har mere at miste, kæmper videre. Prøver igen og igen. De fleste, der mister alt og ikke har mere at miste, resignerer.

Men en promille – måske mindre, vælger en anden vej. De truer med vold eller griber til vold. Det ser vi allerede nu. En dag vil det gå rigtig galt.

Den dag det går galt, er det ikke en lovgiver eller en leder, der bliver ramt. De er på afstand fra borgene. De ser og mærker ikke konsekvenserne af deres egen lovgivning.

Den dag det går galt, vil det ramme en desperat borger. Den dag det går galt, vil det ramme en eller flere af de medarbejdere, der ikke har lavet lovene, men bare er ansat til at forvalte dem.

I stedet for at lave love, der er gennemskuelige, rimelige og tilgodeser det enkelte menneske, vil vi i stedet vælge lige dele fordømmelse og øget sikkerhed på jobcentrene.

Det vil vi gøre, selvom vi ved, at det blot vil flytte volden og desperationen – ikke løse den.

Det virker absurd. Enhver borger bør stille sig selv spørgsmålet: ” hvorfor lader vi det ske?” enhver borger må spørge sig selv, om vi som samfund ikke fortjener magthavere, der er medskabere til et samfund, der ikke avler vold.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: