Hvem er de reform ramte? Vi kan alle blive reform ramt!

demonstrationer

Af. Linda Villadsen, Næstehjælperne

Den sørgelige sandhed er; at både du og jeg kan blive reform ramte kontanthjælpsmodtagere. En blodprop i hjernen, en uopmærksomhed i bilen, en fødsel af ønskebarnet der går galt. Alt dette kan udløse den sociale begivenhed, der gør dig eller mig til reformramt.

Fordommene siger værtshus. Virkeligheden er langt mere nuanceret

Hvem er ”de reform ramte”. Spørgsmålet fik jeg af mellemfolkelig samvirke, men inden jeg giver dig mit svar, vil jeg gerne bede dig om, at tænke efter et øjeblik. Hvem ser du for dig, når du hører ordet kontanthjælpsmodtager? Hvem ser du for dig, når du hører om møder på jobcenteret ? Er det en bred gruppe, af borgere eller ser du for dit indre blik, en besøgende på et værtshus – manden eller kvinden på bænken?

Gruppen af reform ramte er bred. Over 70 % har andre problemstillinger end ledighed. I jobcenter sprog hedder denne gruppe ”aktivitetsparate” – og det uden hensyntagen til graden af mulig aktivitet.

Reformramt; Det er den cand. Polit, der har fået aggressiv sklerose. Hun er aktivitetsparat på trods af, at hun er mere klar til et meget lidt aktivt liv i en kørestol.

Reformramt; Det er den tidligere ansatte i finansministeriet, der har været så uheldig at få cancer.

Reformramt; Det er den enlige mor til en infantil autist  – en dejligt barn, der desværre ikke magter en skolehverdag og som derfor er afhængig af mors hjemmeundervisning.

Reformramt; Er også forælderen til det multihandicappede barn med mange og hyppige indlæggelser bag sig.

Reformramt; Er murersvenden og tømrersvenden, hvis krop er slidt ned efter et langt arbejdsliv.

Reformramt; Er det voksne incest ramte barn, men alvorlige senfølger.

Manden eller kvinden på bænken, der ses i bybilledet er også reformramt. Det samme er den gadeprostituerede  og den hjemløse.

Og måske var det denne sidste gruppe du tænkte på, da du hørte ordet reformramt. Det er i hvert fald den gruppe af reform ramte en gruppe socialrådgiverstuderende tænkte på, da de begyndte projekt ” lad os møde borgeren, hvor borgeren er” og valgte værtshuset som det sted, hvor de mente, at dette kunne lade sig gøre.

Inden projektets begyndelse mødte de protester fra de reform ramte man ikke møder på værtshuset, men ”lytte til borgerne” gjaldt åbenbart kun på værtshuset – ikke i de grupper for syge borgere, som de opsøgte inden.

Ja. Kontanthjælpsmodtageren kan du finde på et værtshus, men du kan finde ligeså mange kontanthjælpsmodtagere på væresteder, næstehjælper cafeer, på onkologisk og reumatologisk afdeling, på psykiatrisk skadestue, på børneafdelinger eller ensomme i hjemmet.

Den sørgelige sandhed er; at både du og jeg kan blive reform ramte kontanthjælpsmodtagere. En blodprop i hjernen, en uopmærksomhed i bilen, en fødsel af ønskebarnet der går galt. Alt dette kan udløse den sociale begivenhed, der gør dig eller mig til reformramt.

Det ville ikke få mig til at opsøge et værtshus, hvor jeg kunne møde en socialrådgiverstuderende, der gerne ville ”møde borgeren, hvor borgeren er”. Spørgsmålet er; ville de studerende kunne møde dig der? Og ville du bryde dig om, at se dig selv portrætteret i tv og medier på denne måde. Jeg ville ikke. Ville du ?

 

 

 

 

One thought on “Hvem er de reform ramte? Vi kan alle blive reform ramt!

Add yours

 1. Reformramt og kontanthjælp?
  Jeg tror der er mange der ikke aner konsekvenserne af kontanthjælp.
  Realiteten er at:
  Du skal stå til rådighed for det der arbejdsmarked.
  Du må ikke råde over en formue på mere end 10.000 kr. (ikke reguleret i mands minde)
  – det beregnes meget kreativt, gæld trækker ikke fra i netop denne formueberegning.
  – en eventuel pensionsopsparing skal først realiseres, med et 60% skattefradrag.
  – et gammelt motorkøretøj indgår i formueberegningen, selv om det er nødvendigt for et eventuelt arbejde. Hvis det er så gammelt at det kun har skrotværdien tæller det alligevel med i regnskabet.
  – eventuel friværdi i egen bolig medregnes også, så for at undgå denne fælde skal man have lånt op over skorstenen.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: