Af. Jeanne Toxværd og Bjarne Thyregod
Enhedslisten har vedtaget en såkaldt rød bundlinje, med udgangspunkt i erfaringerne fra sidste gang vi havde en ”social”demokratisk regering.
Hvad var det så af erfaringer vi gjorde os?
Vi oplevede en ”social”demokratisk ledet regering, der sammen med Radikale og SF videreførte Venstres neoliberale økonomiske politik, som en del af et fælles regeringsgrundlag.
Første problem var at forholde sig til halveringen af dagpengeperioden som blev indført i slutspurten af Venstre æraen.
Tusindvis af mennesker stod til at være uden forsørgelse, og i stedet for at skabe bedre uddannelsesmuligheder, skabe flere job og afskaffe forringelserne for dagpengemodtagere, indførte man en lavere overgangsydelse til de borgere der inden for en kort periode ville stå uden forsørgelsesgrundlag.
Det stemte Enhedslisten for, og man kan retrospektivt tolke at Enhedslisten dermed banede vejen for at lavere ydelser kunne anvendes i andre sammenhænge.
Hvilket vi erfarede ganske få måneder efter.
I den ”social”demokratisk ledede regering 2011 – 2015 blev indført reformer vi ikke havde set under de 10 mareridts år med en Venstreledet regering.
- Sygedagpengereformen betyder at borgere der uforvarent bliver syge, efter 22 uger ryger ud af dagpengesystemet og placeres (parkeres) på kontanthjælp, såfremt man ikke har været så heldig at blive rask.
Konsekvenserne af sygedagpengereformen rammer alle danskere.
Enhedslisten stemte ikke for Sygedagpengereformen, men indgår tilbagerulning af denne reform i de røde bundlinjer?
- Kontanthjælpsreformen halverede kontanthjælpsydelser for unge under 30.
Præcis den målgruppe det er værd at investere i, i forhold til at fremtidssikre udviklingen af Danmark.
Konsekvensen er utrolig mange unge hjemløse. - ”Social”demokratiets kontanthjælpsreform indeholdt forringelser på mange planer: ressourceforløb, nyttejob, gensidig forsørgelse, lavere ydelser og mere kontrol.
Det greb de efterfølgende regeringer med kyshånd og forringede ydelserne endnu mere og krydrede det med halvering af ydelser til mennesker der havde fået ly i Danmark efter at være flygtet fra krig, sult og undertrykkelse.
Enhedslisten stemte ikke for kontanthjælpsreformen, men indgår tilbagerulning af denne reform og de under VLAK regeringens yderligere stramninger i de røde bundlinjer?
- Fleksjob og Førtidspensionsreformen som gjorde det mere end vanskeligt at blive visiteret til at modtage ydelser eller indgå på job, hvis man var fysisk eller psykisk nedbrudt.
Mennesker der før ville kunne have et værdigt liv på førtidspension, skal nu i stedet gennem adskillige uværdige ressourceforløb på kontanthjælpslignende ydelser.
Mange mennesker er brudt ned i de forløb og er blevet sanktioneret ved helt at miste deres ydelser.
Enhedslisten stemte ikke for kontanthjælpsreformen, men indgår tilbagerulning af denne reform i de røde bundlinjer?
Efter den ”social”demokratisk ledede regering mistede regeringsmagten til Venstre er reformerne væltet ned over mennesker der blev ramt af ovennævnte reformer, og vi har oplevet at ”social”demokraterne har stemt for flere af disse forringelser – især på udlændinge området.
Alligevel vil Enhedslisten pege på en ”social”demokratisk ledet regering, uden at stille tydelige og klare krav til at reformerne skal rulles tilbage og mennesker der har fået ly i Danmark skal behandles på lige vilkår med andre borgere.
Den røde bundlinje er svær at få øje på og vi mener der er brug for at den bliver tydelig inden det kan komme på tale at Enhedslisten peger på en ”social”demokratisk ledet regering.
citat af ovenstående: “den ”social”demokratisk ledede regering 2011 – 2015 blev indført reformer vi ikke havde set under de 10 mareridts år med en Venstreledet regering.”
Her må man ikke glemme at socialdemokraterne med lukkede øjne indførte reformer med den undskyldning at det sket ikke var deres skyld, blot et resultat af tidligere indgåede planer arvet fra en foregående relegering. En forklaring på de mange undvigende svar på talrige spørgsmål. En ny regering med en håndfæstning fra en udstemt regering? Det må da ikke gentages.
LikeLiked by 1 person