Symbolpolitik, dovenskab og racisme, det er hvad burkaforbuddet virkelig handler om

40486

Af Helena Jørgensen

” 1. august er lidt af en mærkedag i kampen for dansk kultur og danske værdier. Her træder loven der langt om længe forbyder brugen af den kvindeundertrykkende, islamiske burka og niqab, i kraft” . Sådan indleder Martin Henriksen (DF) sit debatindlæg i dagens BT. Han gør simpelthen selve det stykke tekstil, burkaen er lavet af, til det der undertrykker kvinder. Jeg må sige, at jeg ser ganske anerledes på det. Jeg ser faktisk netop denne lov, som værende lige så undertrykkende, som de der evt. skulle have tvunget nogle kvinder til at ifører sig burkaer.

Jeg bryder mig ikke om tvang, hverken mellem individer eller tvang fra stat anvendt mod befolkning. Og netop i denne debat, debatten om tildækningsforbuddet, der har fokuset ligget på det tydeligvis meget magtfulde stykke tekstil og ikke ret meget på kvindeundertrykkelse – som DF m.fl ellers gerne har ville pakke det ind i.

Jeg syntes det er symbolpolitik og jeg mener at der her for DF har været en styrkeprøve; en ”hvor langt kan vi tillade os at gå” – test, og vidste de det ikke i forvejen, så ved de nu, at de kan tillade sig at gå langt…

Hvis vi ville et reelt opgør med kvindeundertrykkelse, hvor var så den debat henne?

Hvis nu, de partier der står bag den nye lov, var interesseret i at gøre op med kvindeundertrykkelse hvor var så debatten om social kontrol i sin helhed henne? Hvor var debatten om at vi, Danmark, i EUs undersøgelse om krænkelse af kvinders rettigheder udråbes til at høre til blandt EUs skurke? Hvor var debatten om vold i hjemmet og det at kvinder dagligt i vort samfund udsættes for seksuelle krænkelser? Hvor var debatten om magtstrukturene i samfundet, om at vi kvinder stadig ikke har ligeløn for lige arbejde? Alt det, og mere til, er nemlig præcis kvindeundertrykkende!

Heller ikke på noget tidspunkt har vi haft en seriøs debat om den/de der undertrykker kvinder. Hvem det er der undertrykker, hvad giver trangen til at undetrykke og hvad kan vi som samfund gøre ved det. Debatter der kunne have været interessante, oplysende og med reel potentiale til at være problemløsende

Men alt det har været fuldstændig fraværende. Måske fordi de debatter havde krævet at man skulle sætte sig ind i et yderst komplekst område og ikke bare kunne pakke sin racisme ind i tomme floskler – (men undskyld, det her tildækningsforbud er jo netop ikke racisme – det gælder jo også de der gå rundt med kunstige skæg… Det sørgede man for at få indkluderet, måske netop for at kunne argumentere imod, når en som mig kommer og sige at hele den her lov er racistisk).

Vil den nye lov overhovedet hjælpe nogen?

Men nu har vi så den her lov. Personligt er mit spørgsmål så, tror nogen seriøst på at de kvinder der undertrykkes, sættes fri af det her forbud? Tror nogen seriøst, at kvinderne oplever sig hjulpet? Vil de der undertrykker nu, fra i dag af, stoppe undertrykkelsen?

Jeg er virkelig bange for at de kvinder der reelt er undertrykte OG iført burka mod sin vilje, at hendes undertrykkelse nu bliver det værre… For denne lov vil kun være medvirkende til at hendes undertrykker forbyder hende at forlade hjemmet og dermed er hendes undertrykkelse fra nu af komplet og altoverskyggende. Hende her vil den her lov ikke hjælpe. Og loven vil heller ikke hjælpe den stærke, frie kvinde der er iført burka af eget valg og den vil heller ikke hjælpe de undertrykte kvinder der aldrig har haft en burka på sig – eller overhovedet i nærheden af sig.

Dermed er min konklusion vedr. denne lov, at det er symbolpolitik, at det her handler om racisme. At den her lov ikke er et opgør med kvindeundertrykkelse, som DF ellers forsøgte at give det udseende af.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: