Velkommen til Rød Blog

Af Allan Krautwald

Den danske venstrefløj er udfordret i disse år. Gammelkendte alliancer er i opbrud og bliver erstattet af nye. Socialdemokraterne har gradvist indgået et stadigt tættere samarbejde med Dansk Folkeparti. Faren for et endnu tættere samarbejde er overhængende, hvis der efter næste valg ikke er et flertal for Løkke som statsminister.

Det pressen har døbt rød blok har jo i realiteten aldrig eksisteret. Hvis man skulle have været i tvivl om det, så husk på hvad der skete under Thorning regeringen, hvor der omfordeltes store milliardbeløb fra samfundets udfordrede til samfundets rigeste og erhvervslivet gennem en række reformer, der bl.a. ramte syge og ledige og en skattereform der underminerede alle overførselsindkomsterne og anvendte midlerne til topskattelettelser.

Mistede illusioner og nye visioner.

Mange mennesker mistede en del illusioner under Thorning regeringen, hvor håbet om mere velfærd og fællesskab var noget mange forventede op til valget i 2011. Det fik mange til at opgive håbet. Mange der ville have gavn af en mere venstreorienteret og progressiv politik mistede illusionerne om, at det kunne nytte at stemme. Noget der ikke blev afhjulpet af den nødvendighedens politik Thorning regeringen stod for.

Den nødvendige folkebevægelse.

Selvom venstrefløjen ved det kommende valg skulle få 4 eller 6 mandater mere i Folketinget, ændrer det i sig selv ikke ret meget, når et stort flertal ikke vil føre en solidarisk politik for de mange i stedet for en politik for de få. Uden folkelig opbakning udenfor Folketinget er det meget svært at ændre noget afgørende på magtforholdene i samfundet.

Men håbløst er det ikke. Selvom Danmark er i en noget anden situation end mange andre lande i Europa, har vi flere steder set gamle magtstrukturer smuldre og blive erstattet af nye partier og bevægelser. Der er derfor en nødvendighed at skabe og præsentere en række klare visioner, som store dele af befolkningen kan se sig selv i. Og det kan gøres ved at så mange som muligt deltager i debatten om, hvordan vi bedst ændrer samfundet i en mere solidarisk retning, en mere grøn retning og en mere inkluderende retning. Det er det vi gerne vil bidrage til med Rød Blog.

Hvem er vi?

Vi er nogle medlemmer af Enhedslisten, der gerne vil bidrage med tanker, idéer og visioner til, hvordan vi kan ændre det her samfund. Vi vil forsøge at være kritiske og konstruktive overfor de udspil eller manglende udspil, der kommer fra venstrefløjen. Vi vil søge at gøre op med dårlig debatkultur og herskerteknikker i vores fælles kamp for et bedre samfund og derved styrke fællesskabet på venstrefløjen. Vi vil meget andet, men det vil udfolde sig i de indlæg, vi offentliggør i den kommende tid.

Deltag i debatten og skriv selv blogindlæg.

De indlæg du vil kunne læse på rød blog står for den enkelte skribents regning. Forstået på den måde, at vi ikke nødvendigvis alle kan stilles til ansvar for et bestemt synspunkt. Men til gengæld inviterer det så til en åben debat.

Du kan deltage på 2 måder på rød blog. For det første vil vi opfordre dig til at deltage i debatterne og de enkelte indlæg via kommentarfeltet og for det andet er du velkommen til selv at bidrage med blogindlæg, der fremmer muligheden for en progressiv retning for vort samfund. Og vi hører også gerne fra de mange der organiserer sig i sociale bevægelser i disse år, såsom Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne. Kontakt os via mail hvis du har noget på hjerte.

Velkommen til Rød Blog.

 

 

2 thoughts on “Velkommen til Rød Blog

Add yours

 1. Grunden til at højrefløjen vinder det ene valg efter det andet – ikke bare i Danmark, men i hele den vestlige verden skyldes flygtningedebatten, alt andet underordnes og udviskes af denne debat. Dette gælder både arbejdsmarkedspolitikken, fordelingspolitikken og socialpolitikken samt klima og miljøpolitikken.

  Punkter som er så nødvendige for fremtiden. Hvis venstrefløjen ikke kommer med nogle bedre bud på og svar som den almene befolkning føler sig trygge ved – tabes alle disse punkter også på gulvet – og højrefløjen vinder debatten og sætter dagsordenen for politikken fremover – SÅ GALT STÅR DET TIL.

  Like

 2. Jeg er grundlæggende uenig i Henning Olesen.
  Højrefløjen vinder ikke frem på flygtningepolitiken i sig selv. Højrefløjens (svingende) fremgang er med flygtningepolitik som et redskab, fordi mange mennesker er blevet udsat for kapitalismens hårde sider såsom arbejdsløshed og velfærdsnedskæringer. Der er ressourcer nok til os alle, men det er åbenbart blevet sværere at tro på kapitalisme som problemet, end det er at udpege en minoritet som syndebukken. Det er altså ikke et spørgsmål om etnicitet eller nationalitet, men et spørgsmål om klasse.
  For at opnå stemmer skal Enhedslisten da netop holde fast i klassespørgsmålet. Kun sådan står vi som et alternativ til de mange nuancer af sort, man finder i Folketinget.
  Jeg synes, Enhedslistens integrationspolitik er fin som den er nu (kan læses på https://enhedslisten.dk/politikomraade/udlaendinge-og-integration). Den holder nemlig fast i, at problemer såsom arbejdsløshed, kriminalitet m.m. er sociale problemer – ikke etniske eller kulturelle. Og det ville være klasseforræderi af værste skuffe, hvis vi begyndte at hævde, at vi alle er lige, men nogle (af skandinavisk oprindelse) er mere lige end andre (af anden etnisk oprindelse). Det er ikke de mulige stemmer – som jeg desuden ikke rigtig tror på- værd at ændre den.

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: